Wolven, die hun wolvenwelpen opvoeden, leveren perfecte wolven af. Puppy's, die opgevoed zijn door de roedel, worden perfecte honden.
Waarom zien we dan bij puppy's die opgevoed zijn door mensen af en toe problemen?
Wolven, die hun wolvenwelpen opvoeden, leveren perfecte wolven af. Puppy's, die opgevoed zijn door de roedel, worden perfecte honden.
Waarom zien we dan bij puppy's die opgevoed zijn door mensen af en toe problemen?
Een belangrijke fout die we maken, als puppy-eigenaar, is een te hoog verwachtingspatroon hebben. We stellen te veel eisen aan onze pup.
Ze moeten met mensen en andere honden kunnen omgaan, ze moeten zindelijk zijn, ze mogen onze zetel niet stukbijten, ze moeten zich in het drukke verkeer kunnen begeven. Neem daarbij nog dat ze zeer goed moeten presteren in de hondenschool, hun gehoorzaamheidsbrevet halen en er nog prima uitzien om goed te showen...
Een pup kan dus nooit aan dit gesteld verwachtingspatroon voldoen. En dit voelt hij ook.
In de natuur leren de pups zich geleidelijk aan beheersen. Ze krijgen een soort ‘wild card’ tot ongeveer de leeftijd van 18 weken. Tijdens deze periode mogen ze alles verkennen op hun eigen ritme. Ze pesten volwassen honden die als het ware de pups begeleiden en met veel geduld grenzen aangeven.
Wanneer de pups ouder worden vervalt hun ‘wild card’ en leren ze geleidelijk aan zichzelf te beheersen. Na de puppyperiode komt de pubertijd waar ze, net zoals echte pubers, alles gaan uittesten. De volwassenheid zal met de tijd en de nodige ervaringen die ze op doen op een natuurlijke wijze tot stand komen. We moeten echter onthouden dat de ontwikkeling van pup naar volwassenheid slechts een duurtijd van 2 jaar heeft
Wat is nu juist onze taak als we de pup niet in de natuurlijke roedel laten opgroeien? We dienen rekening te houden met de leeftijd van de hond, de ontwikkelingsfase alsook de mogelijkheden van de hond als we eisen stellen. Helaas gaan we hier snel de mist in en kan de hond hierdoor te opgewonden worden of in een stressfase geraken.
Het is normaal dat het lichaam / brein zal reageren op de stress. Zodra de hond in een stressvolle, uitdagende situatie zal terechtkomen zal er adrenaline aangemaakt worden.
Het is belangrijk om de pup langzaam aan en in kleine doseringen de wereld te laten verkennen. Overstroom hem niet met veel prikkels en nieuwe situaties.
Een les van een gehoorzaamheidscursus of een puppyles mag niet langer dan 30 minuten duren.
Zorg dat je een goede roedelrol als eigenaar opneemt. Wees zorgzaam, lief, geduldig en waakzaam voor je pup net zoals een moederhond zou doen. Eens je de leider bent geef je deze rol niet meer af.
Handel nooit dreigend en houd de lijn steeds slap.
Ga het gevecht met je pup nooit aan. Blijf klam en beheerst.
Bestrijd probleemgedrag niet met psychisch of fysisch (slaan, schoppen) geweld – agressie lokt agressie uit.
Geef een hond leiding en handvaten over hoe hij zich moet gedragen, maar breng hem niet in situaties waar hij niet mee om kan. Doe dingen met je hond die hij leuk vindt en niet wat jijzelf enkel leuk vindt. Hij zal zich, wanneer je hiermee rekening houdt, beter in zijn vel voelen en zich meer ontspannen.
Gun je pup de nodige rust – geef hem hiervoor zijn eigen plek (liefst bench). Een pup slaapt zo’n 18-20 uur per etmaal. Een volwassen hond slaapt gemiddeld 12-14 uur per etmaal. Oudere honden hebben meer slaap nodig, dat kan best wel 16-18 uur per etmaal zijn.
Wanneer je zorg draagt voor het ritme van het opgroeien, respect hebt voor de pup, jouw hoge verwachtingen bijstelt is de kans zeer reëel dat er geen probleemgedrag zal ontstaan en dat je een zeer goede connectie hebt met je trouwe viervoeter.
Mocht er zich toch een periode van stress voordoen dan is het raadzaam om deze te laten volgen door een prikkelarme periode. Neem hiervoor minimaal 2 dagen tot een week (of langer indien nodig). Op dat moment probeer je de omgeving prikkelarm te maken, geen training, korte wandelingen, (verplicht) veel slaap en weinig activiteiten.
Commentaires