Voeding - Wat is het beste voor onze hond?

Vandaag de dag is het niet evident om als hondenliefhebber een keuze te maken omtrent de soort voeding die je je dierbare viervoeter wilt geven. Iedereen verkondigt dat zijn voer het beste is. Nochtans is er een zeer uiteenlopende keuze. Ik ga in dit artikel geen verkondiging doen. Ik ga je laten kennismaken met mijn zoektocht die niet steeds evident was.

Graag geef ik je nog dit stukje mee over de ontwikkeling van de hond. De hond stamt af van de wolf. Ondanks de ondergane veranderingen is er qua gebit en spijsverteringsstelsel weinig evolutie waar te nemen. Het klinkt dan ook meer dan logisch om binnen je keuze hiermee rekening te houden en erop te letten dat honden geen grote hoeveelheden koolhydraten kunnen verwerken.

Mijn zoektocht begon met onze Ziva. Zij werd tot zes maand gevoederd met een kwalitatief hoogstaande hondenkorrel. Tussendoor kreeg ze ook wat botten om op te kauwen. Niets bijzonder dus … maar plots ontwikkelde ze een allergie. Uit bloedanalyse bleek dat ze op een hele reeks voedingsstoffen een reactie had. Zo waren granen, rundvlees, zuivelproducten, … plots taboe. Een dure voedingskorrel drong zich op voor haar atopy.

Toen kwam onze Lana in het vizier. Lana was een levendige gezonde hond en ja, we gaven haar ook korrels. Niet dezelfde als Ziva want dat kon helaas niet. Echter voor Lana was eten een gevecht. Lana was een moeilijke eter. Ze liet soms meer dan de helft van haar portie staan. De zoektocht om haar te laten eten kon beginnen. Je zal merken dat we geen uitkomst vonden in droogvoer. En dan kwam Ella. Bij het ophalen van ons Ella en later ons Joya kregen we van de fokker een volledig boekje mee met uitleg wat honden allemaal mochten eten en hoe ons Ella en later ons Joya tot dan toe gevoederd werd. Dit hielden we ook aan. Zo bleek dat wij onze drie schatten op een moment op drie verschillende manieren voederden terwijl ze eigenlijk dezelfde spijsvertering hebben.

Een aantal maanden gingen voorbij waar ik steeds meer begon te twijfelen over het voederen volgens de KVV methode. Echter was het de bedoeling om alle drie mijn schatten hierop te zetten en aangezien de allergie van Ziva had ik toch deskundig advies nodig. In eerste instantie had ik deze van erkende hondenliefhebbers (fokkers) en daarnaast kon ik ten rade bij de dierenarts. En ja Ziva, Lana en Ella maakten de overstap al geef ik toe dat het bij Ziva met een klein hartje was. Dagelijkse controle van haar vacht en gedragingen drongen zich op. Maar het verliep super.

KVV staat voor Kompleet Vers Vlees. De soort die ik gebruik bestaat uit 55% spiervlees , 15% botgehalte, 15% orgaanvlees en 15% groenten.

Ze doen het allemaal super. Onze Ziva heeft geen jeuk of huiduitslag meer. Ook de ‘nooit weg te krijgen’ traanstrepen zijn verdwenen. De vacht van al mijn schatten ziet er super uit en onze Lana is nooit meer als laatste klaar met het eten. Energie hebben ze als nooit te voren en hun stoelgang is met de helft in volume verminderd.

Toch wil ik jullie ook meegeven dat voederen met versvoer een aantal maatregelen met zich meebrengt. Zo is het belangrijk om voor kwalitatieve voeding te gaan. Ikzelf heb gekozen voor biologische voeding omdat dit het dichts bij mijn visie staat.

Wees voorzichtig met zelf samengestelde voeding en als je hier toch voor kiest laat je dan bijstaan door experten. Ook dien je oog te hebben voor eventueel infectiegevaar. Leef dan ook heel strikt de regels na rond het ontdooien van de voeding. Zorg steeds voor een optimale hygiëne, reiniging van voedermaterialen, ruimtes en een optimale handhygiëne is in deze belangrijk.

O ja, natuurlijk krijgen de honden af en toe nog een snack. Deze bestaat meestal uit een stukje fruit of een stukje zelfgedroogd vlees.


Ik sluit dan ook graag af met volgend advies: Laat je niet misleiden door reclame maar kies voor kwaliteit. Dure voeding is niet altijd gezond. Het is jouw taak als baasje om er voor te zorgen dat jouw trouwe viervoeter gezonde voeding krijgt waar zowel hij en jij er zich goed bij voelen. Veel succes!

Jongen en hond eten Pasta